Puntarenas, Costa Rica
Blijf op de hoogte en volg
11 April 2014 | Costa Rica, Puntarenas
Het stadje Puntarenas was eens een belangrijke haven voor Costa Rica. Deze rol is overgenomen door Limón en Puerto Caldera. Puntarenas heeft niet zoveel te bieden, alles is een beetje armoedig en slecht onderhouden. Costa Rica wordt de reiziger aangeraden vanwege haar natuurschoon in de nationale parken. Wij gaan vandaag een stuk met een oude gerestaureerde trein en daarna met een boot op een jungle tour. We moeten erg vroeg op, de toer vertrekt om zes uur. De trein rijdt door een gortdroog gebied, niet het landschap en natuurschoon dat wij verwacht hadden. Vlak langs het spoor staan vele huisjes, krotten eigenlijk. Veel armoede. Onze gids vertelt dat het sociale systeem in Costa Rica voor elke Costaricaan beschikbaar is, maar niet voor illegale inwoners en kennelijk wonen in deze krotten en huisjes illegalen. Costa Rica is een arm land en dat is aan alles te zien en met name de infrastructuur. Het gemiddelde maandloon is 500 US dollar. Een middenklasse gezin (pa en ma werken allebei full time) verdient 24.000 dollar. Belastingen zijn laag en er zijn sociale voorzieningen. Onderwijs is verplicht en gratis net als de gezondheidszorg. Meer dan 95% van de bevolking kan lezen en schrijven. De mensen zijn erg vriendelijk en trots op hun land. De treinreis gaat door agrarisch gebied, hele magere koeien op erg bruin gras, maar ook veel mooie paarden. Kinderen moeten verplicht naar school. Als ze te ver afwonen kunnen ze gratis met de bus, lukt dat niet dan krijgen ze van de overheid een fiets en als dat te moeilijk is, een paard. Geen excuus om te spijbelen dus, ontbijt en lunch worden gratis door de school verstrekt.
We stappen over op de jungle tour per boot, na de treinreis door een droog landschap is er nu water genoeg. Deze toer valt eigenlijk ook een beetje tegen, een te commercieel uitgemolken “Eco Jungle tour”. We gaan grotendeels door een mangrove landschap af en toe afgewisseld met regenwoud. Er is niet veel bijzonders te zien. ‘s-Middags zijn we nog even het stadje ingelopen, bij de stalletjes rondgescharreld en daarna een paar straten verkend. Niet veel te zien, behalve stof en rommel, bloedheet 37 graden en erg vochtig. Misschien is de andere kant van het land wel mooi, deze kant (Pacific) viel tegen.