Honolulu, Oahu, Hawaii - Reisverslag uit Honolulu, Verenigde Staten van Riekad - WaarBenJij.nu Honolulu, Oahu, Hawaii - Reisverslag uit Honolulu, Verenigde Staten van Riekad - WaarBenJij.nu

Honolulu, Oahu, Hawaii

Blijf op de hoogte en volg

28 Maart 2014 | Verenigde Staten, Honolulu

Na Hilo op Hawaii (the big island) zijn we vandaag in Honolulu op Oahu. Dit eiland is het bekendste eiland van Hawaii en trekt de meeste toeristen. De toeristen brengen jaarlijks 10 miljard dollar naar de eilanden. De oude cruise terminal bij de Alahotower wordt gerestaureerd en daarom liggen we een eindje verder in een containerhaven. De Aloha tower en de stad zijn op loopafstand. Het uitzicht vanaf het schip hier is heel anders dan gisteren in Hilo. Daar keken we uit op groene bergen en een stad met alleen laagbouw, hier kijken we uit op een moderne stad met een centrum met hoogbouw. Het valt wel op dat de hoogbouw bijna allemaal appartementen zijn, niet de gebruikelijke kantoren. In de verte zien we de niet-actieve vulkanen, die de stad omringen. Ongeveer vijf kilometer buiten de stad bevindt zich de beroemde “ Waikiki Beach” en verder naar het noorden de beroemde surfspots: Sunset, Ehukai en Waimea. Helaas hebben we daarvoor vandaag geen tijd. We zijn hier maar één dag en we gaan Honolulu bekijken en daarna naar Pearl Harbour.
Honolulu is een mooie, schone stad met veel groen. We gaan via de oude stad met nog vele koloniale gebouwen naar het oude paleis. Hawaii heeft, net als veel landen hier in buurt, in de tweede helft van de negentiende eeuw arbeiders aangetrokken voor het werk op de suikerrietplantages. Het gevolg is dat ook hier een “China town “is, een complete Portugese en een Japanse wijk. De Chinezen en Portugezen zijn volledig geïntegreerd en de meeste Hawaiianen zijn een mix. De Japanners hebben een eigen gemeenschap gevormd. Na “China town” staan we voor het paleis. Voor het paleis staat het stadbeeld van de laatste koning. Even verder het congresgebouw, hier werd in 1959 de Amerikaanse vlag gehesen en werd Hawaii één van de staten van de USA. Via een aantal mooie koloniale gebouwen en kerken gaan we naar “Punchbowl”, een uitgedoofde krater waar de “National Memorial Cemetery for Pacific War” is. Het memorial is erg mooi, de uitgestrekte grafvelden eromheen zijn meer dan indrukwekkend. Al die namen van jonge mannen, gevallen in de eerste maanden van de oorlog. Een aantal stenen zeggen: ” Unknown”. Vanaf de krater hebben we een mooi uitzicht over de stad. Hiervandaan gaan we naar een ander historisch punt ongeveer 10 kilometer buiten de stad, Nuuanu Pali. Vanaf deze klif hebben we een schitterend uitzicht over de andere kant van het eiland. De temperatuur hier boven is duidelijk anders dan in Honolulu, veel meer wind en veel kouder. Deze klif is historisch van belang omdat in 1795 koning Kamehameha 1 de oorspronkelijke inwoners tot hier achtervolgde en van de klif afgooide en daarmee weer een eiland aan zijn koninkrijk toevoegde. Boven op de klif staan plaquettes die deze strijd uitbeelden.
We gaan verder naar Pearl Harbour, de grootste haven van de Amerikaanse Marine. Pearl Harbour werd op 7 december 1941 aangevallen door Japan. In die aanval werden de meeste schepen en vliegtuigen van het Amerikaanse leger vernietigd. De historische aanlegplaatsen van de vernietigde schepen zijn er nog steeds De “Arizona” ligt nog op de plek, waar ze is gezonken. Daarboven is nu een “Memorial” gebouwd. In het “Memorial” staan al de namen van de bemanning, die in het schip zijn omgekomen en waarvan de lichamen nooit geborgen zijn. Er waren overlevenden, en velen zijn na hun overlijden op latere leeftijd alsnog bijgezet in het schip.
“s-Avonds zijn we uitgenodigd voor het “World Voyage Passenger Dinner” in het Honolulu Congrescenter aangeboden door Cunard. Alle zeshonderd World Cruisers in galajurken en black tie in de bus van het schip naar het congrescenter. Een prima onthaal, goede muziek, prima wijn, goed diner en dus een perfecte afsluiting van deze dag.

• 29 Maart 2014 - 08:47

Annelie:

Hallo Ad en Arike,

Wat een prachtige reis maken jullie! Van de ene mooie plaats naar de anderen. Vooral Nieuw Zeeland heb ik met veel interesse gelezen. Daar ben ik 5 jaar geleden drie weken met Bram door getrokken. Prachtig land, vriendelijke mensen en het comfort en de sfeer van Europa.

Hier is het vandaag al echt lente, het wordt 22 graden en volop zon. We hebben een prachtig voorjaar.
    Afgelopen donderdag hebben we afscheid genomen van Reginalds moeder. Ze was 89 en al geruime tijd ziek, dus het is goed zo. Maar het is toch een afscheid.

We wensen jullie nog een heel fijn vervolg van jullie reis en komen graag binnenkort (juni in Frankrijk?) jullie verhalen horen.

Veel groetjes, Annelie en Reginald