Pago Pago, Samoa
20 Maart 2014 | Amerikaans Samoa, Pago Pago
Vandaag zijn we in Pago Pago, de hoofdstad van Amerikaans Samoa. Amerikaans Samoa bestaat uit zeven eilanden, waarvan Tutuila het grootste is. De eilanden worden bewoond door ongeveer 65.000 inwoners, 99 % van Polynesische afkomst. Pago Pago is een stadje met slechts 1.500 inwoners.
Voordat we het stadje gaan bekijken proberen we, samen met een ouder echtpaar, een taxi of busje te regelen om het eiland te verkennen. Eén van de chauffeurs heeft het beste aanbod en we besluiten met hem “in zee” te gaan. Toen we zijn busje zagen, vreesden we dat in zee gaan wel eens letterlijk zou kunnen zijn. In tegenstelling tot Tonga is dit een eiland gevormd door vulkanische uitbarstingen. Het landschap wordt gedomineerd door hoge bergen bedekt met tropisch regenwoud. Het eiland heeft mooie stranden, direct toegankelijk voor het publiek. Op deze stranden zijn voorzieningen, zoals overkappingen en BBQ’s. Onze tocht in het busje voert ons langs de mooiste plekjes van het eiland, Onze chauffeur is een erg enthousiaste Samoaan, trots op zijn eiland. Hij heeft gelijk, het is een erg mooi eiland. Een voor ons vreemde gewoonte valt op, de Samoanen begraven hun doden in hun eigen voortuin, er is nauwelijks een huis te vinden zonder één of meerdere graven in de tuin. Samoa is erg christelijk en net als op Tonga is de zondag en de zondagsrust heilig. Het gaat hier zover, dat de taken van de huisvrouw op zondag overgenomen wordt door de mannen. Een ander opvallend feit is het enorme aantal kerken en gebedshuizen, soms staan ze naast elkaar. We hebben heel wat havens en landen aangedaan op onze reizen en veel kerken gezien, maar nog nooit zoveel. Onze chauffeur liet ons nog even zijn dorp en het huis zien, waar hij woont. Een beetje een autokerkhof. Zijn vader ging onmiddellijk voor ons sinaasappelen plukken, erg aardig. Het enigszins gehandicapte broertje mocht de rest van de trip met ons mee.
Na de trip zijn we weer veilig afgeleverd in het stadje en daar hebben we nog even rondgelopen, het hoge gerechtshof en het museum bezocht. De hoog tegen de heuvels aangebouwde huizen zijn in de meeste gevallen alleen te voet te bereiken. Je laat je auto beneden staan en gaat via steile bospaden naar boven. Samoa heeft een grote vissersvloot, die vooral op tonijn vissen en het eiland heeft een grote fabriek, waar tonijn wordt verwerkt. We hebben nog even staan kijken bij de mannen die bezig waren met het boeten van de enorme netten. Na een biertje en een wijntje in een strandtentje even verderop gaan we terug naar het schip en nemen we afscheid van alweer een prachtig tropisch eiland, Hawaii is de volgende stop.