Napier, Niew Zealand
12 Maart 2014 | Antarctica, Napier, roca
We leggen aan in Napier voor een kort bezoek, we varen alweer om half twee vanmiddag weg. Napier is ook een relatief jonge stad en dateert van ongeveer 1850. Het gebied rond Napier en de Hawke’s Bay staat bekend als de fruitmand van New Zealand. Veel fruit, zoals appels, kiwi’s en druiven komen hier vandaan. Het meeste fruit is bestemd voor de export. Van de oude stad Napier en het nabij gelegen Hastings was na de aardbeving van 1931 niets meer over, de steden waren door de verschuiving van de aardplaten drie meter omhoog gekomen. De gebouwen, die niet door de beving waren verwoest zijn daarna in brand gevlogen en van de steden bleef niets over. De oorspronkelijke haven lag van de ene dag op de andere meer dan driehonderd meter landinwaarts. Dit stukje geschiedenis is belangrijk omdat beide steden herbouwd zijn in “Art Deco” stijl en daar zijn beide steden trots op. De stad Napier koestert haar verleden. Als wij in het centrum aankomen treden drie doedelzakspelers op in de winkelstraat. Nadat we wat foto’s in de stad hebben gemaakt, boeken we een trip om de omgeving te zien. We willen de bekende “Napier Wine valley” zien. We gaan met een klein busje (8 personen ) op weg en rijden door een schitterende omgeving met boom- en wijngaarden aan alle kanten. De wijngaarden zijn niet zo enorm als in Chili, maar toch behoorlijk. Het landschap is enorm gevarieerd en schitterend. Aan de voet van de berg ” Te Mata Peek” ligt een schitterend domein. We mochten door de wijngaard lopen en de druiven proeven, niets mis mee. De verwachting is dat dit jaar een heel goed jaar gaat worden voor de New Zealandse wijn. Daarna gaan we met het busje de berg op en we genieten boven van het schitterende uitzicht. Via een aantal dorpen en voorsteden rijden we naar Hastings en fotograferen een aantal “art Deco” gebouwen in de stad. De tijd zit erop en we moeten terug naar het schip, de kapitein wacht op niemand. Om vijf voor één zijn we bij het schip( deadline één uur) en zijn dus ruim op tijd. We hebben weer een superdag gehad ( een beetje kort) in een mooie stad, een schitterende omgeving en prachtig weer. Bij het wegvaren zien we net als gisteren grote scholen dolfijnen (vijftig of meer), die soms erg dicht bij het schip komen, prachtig en spectaculair.
12 Maart 2014 - 14:43
Don Werdekker:
Hi luitjes,
Leuk om jullie zo te volgen op jullie spectaculaire reis.
Nog veel plezier, groet Don -
13 Maart 2014 - 02:00
Pieter:
Hi,
Nog steeds leuk om jullie via de verslagen te volgen. Wat is de volgende stop? Amerikaans grondgebied, Hawai??? Wij gaan bijna op pad richting Nederland, twee weken sight seeing in NL!! Ik hoop dat het weer in NL lekker blijft, maar daar hebben jullie geen last van. Veel plezier en we bellen snel.
Groetjes
Pieter