Dunedin, New Zealand - Reisverslag uit Dunedin, Nieuw Zeeland van Riekad - WaarBenJij.nu Dunedin, New Zealand - Reisverslag uit Dunedin, Nieuw Zeeland van Riekad - WaarBenJij.nu

Dunedin, New Zealand

Blijf op de hoogte en volg

10 Maart 2014 | Nieuw Zeeland, Dunedin

Dunedin, New Zealand
Wij gaan vandaag met de trein, de Taieri Gorge Railway. De trein staat ons op de kade op te wachten, prachtige oude wagons, sommige meer dan 100 jaar oud. De oorspronkelijke route voerde van Dunedin naar het hart van Otago, 250 kilometer verderop. Aanleg van de baan begon in 1879 en werd voltooid in 1921. Na een bloeiperiode van transport van goederen en vee per trein kwam er door de aanleg van wegen een mindere periode, die er toe leidde dat het traject in 1990 werd gesloten. Particulier initiatief redde de route tussen Dunedin en Middlemarch en sinds die tijd rijden er treinen voor toeristen op dit traject. Voor ons is de eerste stop het prachtige victoriaanse station van Dunedin. Helaas hebben we te weinig tijd om uitgebreid de stad te bezoeken, de trein gaat verder. We gaan via de voorsteden de bergen in en passeren via een aantal viaducten en tunnels de “stations” Wingatui, Parera, Mount Allan, Christmas Creek en Hindon om uiteindelijk te eindigen in Pukerangi. Daar worden de locomotieven omgedraaid en gaan we weer terug. Al met al duurt de trip 6 uur. De verzorging en catering in de wagons is perfect. Het personeel bestaat geheel uit “oudere” vrijwilligers, die zich uitermate uitsloven om het een ieder naar de zin te maken. Sapje in de morgen, dan koffie, redelijk snel een biertje en fris (zelfs vroeg voor Ad) gevolgd door een simpele lunch met volop prima New Zealandse wijn. Wat kunnen we verder vertellen over deze trip, alleen superlatieven kunnen het landschap beschrijven, schitterende valleien, prachtig glooiende vlakten, ruige ravijnen, prachtige flora en fauna. De heuvels en bergen zijn bedekt met dennenbossen. die commercieel ge-exploiteerd worden. Sommige heuvels zijn helemaal kaal gekapt en worden daarna herplant. Het resultaat van het kappen lag voor ons schip in de haven, klaar om verscheept te worden naar het verre oosten voor de papier productie.
Onze tweede ontmoeting met Nieuw Zealand was wellicht nog spectaculairder dan de eerste, Dunedin, de mensen en omgeving, vooral de Taieri Gorge zijn meer dan geweldig. Afwachten wat Wellington ons gaat brengen.

• 11 Maart 2014 - 00:41

Adriaan En Dieuwke:

Arike en Ad,

We genieten van jullie reisverslagen. Ongelofelijk wat jullie zoal tegenkomen. Als jullie weer in Les Forges zijn hebben jullie prachtige herinneringen aan alle windstreken van deze aardkloot. Wij horen dan nog wel graag een mondeling verslag.
    Helaas zal daarbij ontbreken Leo Damen, hij is 7 maart overleden. Wellicht zijn jullie al geinformeerd?
    Wij zijn nu alweer een weekje in LF en hebben voortreffelijk weer. De baan is zeiknat maar is zeker droog als jullie hier weer arriveren. Geniet nu nog maar van jullie geweldige tocht rond de wereld!

Groeten, Dieuwke en Adriaan